Vitamínový den

Naše škola je již několik let zapojena do projektu Ovoce do škol, ve kterém námi vybraná společnost M&K fruit 2x měsíčně dodává dětem balíčky s ovocem a zeleninou z domácí produkce či dovozu. Tento měsíc přišel dodavatel se zajímavou nabídkou „exotické bedýnky“ s různými druhy citrusových plodů a navíc sponzorsky dodal námi požadované i jiné druhy ovoce. Zatímco starší generace měla možnost při velkém štěstí ochutnat banány, pomeranče a mandarinky zpravidla jen o Vánocích, dnes  je nabídka po celý rok tak široká, že si některé děti ovoce neváží a mnohdy končí pohozené v koších. Proto měly děti za úkol vzájemně se seznámit s prospěšností konzumace ovoce a zeleniny pro lidský organismus, ovoce kreativně zpracovat a vytvořit takový produkt, který přiláká ke konzumaci i ty, kteří ovoce a zeleninu moc nemusejí.  Děti se snažily a tvořily o sto šest, paní učitelky pak odkrojky a nespotřebované ovoce proměnily v chutnou šťávu a smoothie. Jak netradiční dopoledne probíhalo a jak se dětem vše povedlo, se dovíte v následujícím příspěvku a ve fotogalerii.

 

Mokrolazecký školní vitamínový den

V pátek dne 10.2.2017 proběhl v Základní škole v Mokrých Lazcích první ročník celoškolního projektu s názvem Vitamínový den.
Po první hodině, která ještě byla vyučovací, propukla i přes zimní počasí celoškolní akce zaměřena na poznávání a prezentaci různých druhů ovoce, které u nás běžně neroste.
Všichni žáci školy byli rozděleni do sedmi barevných týmů. Barva týmu byla vybrána podle barvy ovoce, které jsme reprezentovali-červená podle jablka, oranžová podle pomeranče a mandarinky, zelená podle hrušky, žlutá podle banánu a žlutého melounu, růžová podle granátového jablka a modrobílá podle hroznového vína. V každém týmu bylo 6-7 dětí. Úkolem každého týmu bylo představit druh ovoce, který jim byl přidělen. Každé družstvo potom dostalo tác s různými druhy ovoce, ze kterého mělo vytvořit co nejoriginálnější a nejhezčí obrázek. Každý tým pod vedením svého kapitána k prezentaci přistoupil jinak, a proto byla k vidění například ovocná loď, nebo slon, želva, zvonice, deštník nebo Petřínská rozhledna…
O vítězi rozhodli všichni účastníci soutěže prostřednictvím hlasování, kdy každý žák dal hlas nejhezčímu výrobku. Vítězem se stal růžový tým s názvem Granátové jablko, kteří vytvořili ovocného slona a další zvířata.
Tento den se všem líbil a doufáme, že Vitamínový den bude mít ještě spoustu dalších pokračování…

Klárka Pastuszková, 5.r.

Zveřejněno 19.2.2017