Výlet do pražských muzeí

 

Výlet do Prahy byl naplánovaný už dlouho s předstihem a všechny děti se nemohly  dočkat. Ráno jsme vstávali poměrně brzy, protože jsme museli stihnout vlak, který nám jel v 6.41 z Mokrých Lazců. Nasadili jsme si nové reflexní čepice s logem naší školy a vyrazili jsme na nádraží. Na nádraží už na nás čekaly paní učitelky a pár dětí. Když dorazila celá škola, přijel vlak a my jsme vyrazili směr Ostrava. Netrvalo dlouho a přijeli jsme na nádraží v Ostravě- Svinově. Když jsme vystoupili z vlaku, pár minut jsme čekali na nástupišti a přijel vlak- Pendolino. Nastoupili jsme do vagónu č. 5 a 6 a  vydali se vstříc zážitkům v Praze. Cesta nám utekla celkem rychle. Povídali jsme si, hráli hry nebo jsme sledovali ubíhající krajinu.

Když jsme přijeli do Prahy na hlavní nádraží, vystoupili jsme a přesunuli jsme se metrem a tramvají na oběd do jídelny jedné základní školy blízko Karlova mostu. Oběd nám všem chutnal. Potom jsme se šli ubytovat do Hostelu Sokol, který byl na Kampě. Vybalili jsme si nejnutnější věci a pospíchali jsme na prohlídku prvního muzea. Bylo to Národopisné muzeum v Letohrádku Kinských, kde jsme zhlédli výstavu „Život našich pra, pra, pra…“ Výstava byla velmi zajímavá, dokonce jsme si nakonec v jedné místnosti mohli namalovat pomocí tiskařských razítek ubrousek, který jsme si odnesli domů na památku.  Z muzea jsme zamířili do centra Prahy, kde jsme navštívili jedno nákupní centrum a v obchodě Tiger jsme si mohli nakoupit pár drobností.  Z nákupů jsme šli ke Karlovu mostu do Muzea Bedřicha Smetany, kde probíhala výstava věnovaná jeho životu a dílu. Bylo to velmi poučné – dozvěděli jsme se, že Bedřich Smetana měl 6 dcer a od 50 let začal ztrácet sluch. Symfonickou báseň Vltava skládal v době, kdy už vůbec neslyšel! Vltavu jsme si poslechli a při hudbě jsme si představovali, jak Vltava protéká údolími, kolem Svatojánských proudů a jak vtéká do Prahy. Od muzea byl krásný výhled na osvětlený Pražský hrad a na řeku Vltavu. Potom jsme se vrátili do hostelu, dali jsme si výbornou pizzu a paní učitelky vzaly větší děti na večerní prohlídku Prahy. Na Pražském hradě jsme viděli Katedrálu sv. Víta, prošli jsme jednotlivá nádvoří a vyfotili jsme se před katedrálou. Po návratu jsme šli unavení spát.

Druhý den jsme si sbalili věci a kolem 9.00 hod. jsme šli na snídani. Po cestě jsme potkali herečku Vandu Hybnerovou. Nasnídali jsme se a šli jsme se podívat na Staroměstské náměstí k orloji a potom jsme obešli všechny vánoční stánky. Kde chtěl, mohl si nakoupit suvenýry. Bylo tam hodně turistů! Zašli jsme si pro věci do hostelu a potom jsme se přesunuli na Václavské náměstí. Vyfotili jsme se před sochou sv. Václava a připomněli si, kdo to byl.  Potom už jsme spěchali na vlak, který jel do Ostravy. V Ostravě jsme přestoupili a těšili se na rodiče, kteří na nás už v Mokrých Lazcích čekali.

Byl to skvělý výlet a určitě bychom si ho chtěli brzy zopakovat.

 

Karolína Eĺková (4.r.), Dorota Stareczková (5.r.)

Zveřejněno 18.12.2017